Hur gick det till
Då vi ville återinföra Ödåkra Taffel Aquvavit/J I Nelson Taffel Aquavit till det Svenska kulturarvet måste receptet också återfinnas. Det var den första viktiga komponenten i projektet. Vid efterforskning med hjälp av Spritmuseet (Stockholm) har tillverkningprotokoll kunnat dokumenteras från slutet av 1800-talet (alltså när produktionen startade). Utvecklingen av aquvaviten under första hälften av 1900-talet gjorde att Ödåkra Taffel Akvavit smakmässigt mognade ut.Tillverknings dokument från Ödåkra daterade från 1948 belyser detta.
Således originalrecept från två tidsepoker finns tillhanda. Tillverkning på Lottenlund Estate av båda dessa Aquaviter med utgångspunkt från de beskrivna tillverkningsdokumenten har gjorts med omsorgsfullt utvalda råvaror, varsam hantering och rätt destillations process enligt ett äkta hantverk enligt den skånska traditionen. En sensorisk panel av sju personer där majoriteten har erfarenhet/kunskap i detta göromål befanns göra utlåtande. Tillhanda förutom de två gjorda Akvaviten på gamla recept fanns även Ödåkra Taffel i oöppnad flaska från den senaste tillverkningen i Vin & Sprit AB:s ägo från ca 2005.
I en oöppnad 17 år gammal flaska kan inte uteslutas att där kan ske förändringar i smak över tid. Framförallt för kummin som är en lurig molekyl och kan ha olika skepnader. Emellertid befanns där ingen signifikant skillnad mellan recept från 1948 och sparad flaska från 2005. Aquaviten från sent 1800-tal sticker ut möjligen negativ, men intressant tidsresa är det dock.
Då önskat resultat erhållits slutfördes projektet med slutproduktion, fyllning i tidstypisk flaska med metallkork samt etikettering. Hela tiden med aktionsgruppens medverkan.